Samfälligheten har 2 050 meter väg att sköta om. Vägen börjar vid Stora landsvägen vid Spränga brygga och fortsätter tills den tar slut längst ut på Käringnäset. Det är 30 km/tim som gäller längs hela vägen.
För att vägen ska hålla är det viktigt att dikena röjs från gräs, sly och kvistar, så att vattnet kan rinna undan. Du som fastighetsägare förväntas sköta dikena längs din fastighet. Om du inte har något dike (men massor av arbetslust) så får du gärna röja en sträcka som inte gränsar till någon fastighet. Det förenklar arbetet för föreningen på t ex en arbetsdag.
Här finns badviken med badstege, barnvänlig grund badplats, föreningens brygga med gästplats, och alla enskilda bryggor och tilläggsplatser. För att vi alla ska kunna njuta av vår vackra och välskötta vik finns det några enkla och självklara regler som till exempel:
Bryggägaren ansvarar för att hålla sin brygga i gott skick.
Båtar ska var i sjön senast midsommar.
Badplatser ska hållas fria från båtar.
Allmänningen runt viken ska hållas fria från material och skräp.
Max 5 knop i viken från sydöstra udden.
Styrelsen ansvarar för underhållet av gästbryggan.
Avverkning av träd på samfällighetens allmänningar ska godkännas av styrelsen i förväg.
Samtliga fastigheter i Vänsviken har enskilt avlopp och eget vatten.
Regler finns på Södertörns Miljö- & Hälsoskyddsförbunds hemsida.
SMOHF: https://smohf.se
Tänk på att hålla ner vattenförbrukningen då grundvattnet på Utö är väldigt begränsat i tillgång och ofta av sämre kvalitet.
Din avloppsanläggning är en viktig del i att både kunna få vatten i sin brunn och att det skall vara drickbart, både för dig och din granne. Därför är det viktigt att du sköter den korrekt.
Samfälligheten har 4 pumpar utmed vägen. 2024 togs prover på dem vid Tremavägen och Pumpbacken. Dessvärre har båda vatten som är otjänligt som dricksvatten. Det sitter information om det på pumparna.
Från 1 januari 2024 får trädgårdsavfall inte eldas upp, utan bör i första hand komposteras. Haninge kommun kan genom sina avfallsförskrifter meddela att eldning får förekomma under vissa förutsättningar.
https://www.haninge.se/bygga-trafik-och-miljo/bostader-och-lokaler/boendemiljo/eldning/
Om eldning i skog och mark kan man läsa mer här på MSB hemsida
https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-skog-och-mark/
Vid torrt väder råder ibland eldningsförbud, håll dig uppdaterad här
https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/gras--och-skogsbrand/eldningsforbud
Regler för eldning i kamin och villapanna finns här:
Södertörns Miljö- & Hälsoskyddsförbund, SMOHF: https://smohf.se
Tänk på att vi bor ganska nära varandra och visa hänsyn om du måste elda.
Vänsviken ligger i Vattenfalls eldistributionsområde. I länken kan man se planerade och inträffade driftstörningar.
https://vattenfall.se
Fibernätet på Utö är av "öppet fiber typ" och driften sker av Skanova dit man felanmäler ledningsfel https://www.kundtjanster.com/skanova-se-kundtjanst eller ringer 90200.
För övriga internetfel får man kontakta sin internetleverantör.
SRV ÅTERVINNING sköter sop- och latrinhämtning i Vänsviken. I kärlen kastas hushållssopor och ej brännbart, man kan även få ett kärl för komposterbara sopor (matavfall).
På återvinningsstationen i Gruvbyn bredvid brandstationen kan glas, kartong och tidningar slängas.
Två gånger per år kan man kasta grovsopor. Info om datum brukar finnas på anslagstavlor och på Facebook samt på SRV.se https://srvatervinning.se
Det som reglerar byggande inom Vänsviken är "Byggnadsplanebestämmelser" från 1951. Styrelsen har i kommunikation med Haninge kommun fått uppgift följande tolkning av den som man dock aldrig kan ta för givet.
Vi får på varje tomt bygga en huvudbyggnad och gårdsbyggnader om sammanlagt max 120 kvm. Gårdsbyggnaderna får inte överstiga 8 kvm.
Utöver detta får man "om man gör det prydligt" bygga en gäststuga på max 30 kvm. Gäststugan får inte ha pentry/kök men inget hindrar att man har toalett.
Dessutom får man bygga en Friggebod enligt förutsättningar i lagen.
Attefallshus måste man söka bygglov för eftersom Utö ligger inom Riksintresse för kulturmiljövård.